10 Mart 2015 Salı

Buz Hokeyi


BUZ HOKEYİ :))))

 

Buz hokeyini merak edip araştırma gereğini okuduğum seri şeklinde bir kitaba borçluyum. Herkes gibi adını duymuş fakat az çok ettiğim tahminler dışında nasıl oynandığını bilmiyordum. Evet buz holeyini merak ettiren roman serisi Rachel Gibson'ın yazmış olduğu bir seridir ve üslubu mükemmeldir ki bunlara ben girmek istemiyorum bunları buraya tıklayarak Buse'nin sayfasından bulabilirsiniz.
 Biz bu kitaplar sayesinde buz hokeyine merak saldık.



 Öncelikle buz hokeyi genel olarak Amerika ve Kanada da yaygın bir spor dalıdır ama yavaş yavaş dünya ülkelerine yayılmaya başlamış ve ülkemizde bu hareketten nasibini almıştır. Şu an Ankara, İstanbul, İzmit ve bir kaç yerde daha buz hokeyi oynanmaktadır ama en donanımlı yer Ankara diye biliyorum.

bu da Türkiye bayanlar hokey takımından

ekipman gösteriyorum kim sorarsa :)

   Neyse öncelikle buz hokeyinin ekipmanlarını anlatmak gerekirse patenlerden başlamak üzere eldivenler, kask ve yastıkla beslenmiş koruyucu kıyafetleri vardır. Buz hokeyini oynayan oyuncuların kesin sahip olduğu şeyler mükemmel bir vücut, kaslar, adonisler, vücudun belirli yerlerinde kırıklar, incinmeleri örnek verebiliriz. Bunların arasına koyamayacağımız şey ise orjinal dişlerdir. Çok az hokey oyuncusunun o sert mücadelelerden sağlam dişle çıktığını sanıyorum ki bu bir mucize ki onların mucizeleri de çok uzun süreli olacağını sanmıyorum en kısa zamanda onlarda takma dişlere merhaba derler. Vücut konusuna dönecek olursak ciddi anlamda sıkı ve kaslı bir vücutları vardır. Düzenli olarak spor yaparlar.

yakışıklı bir hokey oyuncusuna merhaba :)
Puck (pak) adını verdiğimiz diskimiz


Bu da oyuncularımızın çok değerli sopaları :)

  Evet kıyafet ağırlıklı (!) tanıtımdan sonra ekipmanlardan bahsedecek olursak eğer puck (pak) adı verilen diskleri vardır ve uzun topu sürmek için sopaları vardır. Ki bunlar onlar -oyuncular- için çok önemlidir. Bir sopa diyerek geçemezsiniz onlar için sizin tahmin edemeyeceğiniz kadar önemli bir araçtır, belki de kimine göre bebekleri. Neyse bana göre halâ altı üstü bir sopa bu kadar tanrılaştırmaya gerek yok.
             Meşhur Key Arena'mız :))
  Oyunun oynanış şekline gelecek olursak kaleci de dahil her takımda altışar oyuncu vardır. İkisi savunma kalan üçü de ileri savunma oyuncusudur. Her maç üç devreden oluşur ve 20 dakikalıktır ama bir maç bir saatte değil tam iki buçuk saatte bitebilir çünkü buz hokeyi çok yorucu bir oyundur ve bir kişi buzun üstünde iki dakikadan fazla kalamaz. Kalan varsa da helal olsun diyebiliriz çünkü çok efor harcatan bir spordur.
Düdükle beraber diski kapmaya çalışma anları :)

 Oyunun başlaması için hakem işaret verdiğinde takım kaptanları basketbolda olduğu gibi karşı karşıya durarak topu kapmaya çalışır ama hakem işaretine kadar kaptanlar birbirlerinin dikkatini dağıtmak için bir bileri ile laf dalaşına girer. Bunların öyle masum laflar olduğunu sanmayın oyun ne kadar sert oynanıyorsa söylenen laflarda bir o kadar kötü ve bel altıdır veya bilinen bir zayıflığı varsa ondan vurmaya çalışır. Bazen bu laflar ciddi anlamda işe yarayıp rakibin dikkatini dağıtabilir.
 Daha sonra oyunla ilgili bir de cezalar vardır; minor penalty ve major penalty olmak üzere ikiye ayrılır. Minor penalty, iki dakikaya kadar olan cezalardır ve bu cezalar sorasında oyuncu belirlenen dakika kadar ceza kulübesinde kalır. Bunu gerektiren durumlar ise diskin üstüne yatmak, sopayı omuzdan yuları kaldırmak , ekipman hatası veya karşı takım oyuncusunu sopayla çekme gibi basit hatalardır.

 Major penalty ise beş dakikaya kadar olan cezalardır ki bu cezayı gerektiren durumlar o kadar hafif hatalar değildir. Bunlara örnek rakip takımı yumruklama, kasten zarar verme gibi büyük hasarlar bırakacak hareketlerdir ve olayın büyüklüğüne göre maç cezası bile alabilir. Ceza kulübesindeki oyuncunun yerine de başka oyuncu giremez ve takımda eksik oyuncuyla maça devam ederki bu da hiç hoş bir durum değildir.
 Resimdeki kişi sayısını bilene helal olsun :)
 Buz rahat geldi galba :) neler olmuş orda?
 Bunu göeünce koptum ya altta kalanın canı çıksın :))
Bu iki kalecinin karşı karşıya gelip kavga etmesi fazla garip değil mi?
                 İşte oyuncularımızdan biri :)

 Oyunculardan bahsedicek olursak eğer, buz hokeyi oyuncularının acayip batıl inançları vardır. Öyle böyle değil. Bir maçı kaybettiklerinde sizin yapmış olduğunuz bir harekete yorarlarsa ayvayı yemişsiniz demektir çünkü tüm takım size tavır alır. Aynı şekilde kazanmalarını da size yorarlarsa bu seferde her maç size o hareketi tekrarlatırlar. Hepsinin bir çok totemi vardır. Saçma ya da mantıklı ki bunların hiç birini size mantıklı geliceğini sanmıyorum. Mesela okuduğum kitaplardan birinde kaleci sahaya çıltığında iki kez ileri geri kalenin etrefını turlardı ve sonra sopasıyla kalenin direklerine vururdu. Başka bir tanesinde ise gazetici kıza yapmadıklarını bırakmamışlardı. Ki bu kitapları mutlaka okumanızı tavsiye ederim kadının üslubu bir harika ve kitap tanıtımları için tekratdan belirtmek isterim ki buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz :))

 Herkese dileklerinin gerçek olduğu bir hafta dilerim :))

2 yorum:

  1. Ah ah çok güzel anlatmışsın. Almanya'da oynayan şu yakışıklı kimse de bulacağım :)) Buz hokeyinden çok oyuncularına sevdalandım galiba :) Devamını bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım :)) oyunculara ben de sevdalandım fazla yakışıklılar var içlerinde :))

      Sil